Lasagne z warzywami i bazylią

4.98 (202 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Aromatyczny makaron zapiekany w sosie warzywno-pomidorowym

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 12 płatów makaronu lasagne ( na 6-7 warstw )
    2 duże papryki
    0,8 dag - 1 kg dkg świeżych, mięsistych pomidorów
    1 młoda cukinia o długości ca 22 cm
    3 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi,
    1 średnia marchewka
    3 szalotki,1 ząbek czosnku,
    1cm malutkiej papryczki chilli
    tymianek i bazylia wg uznania,
    5 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.98 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Lasagne z warzywami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Przygotowanie farszu
    Pokrój drobno szalotkę, zeszklij na tłuszczu, dodaj czosnek oraz pokrojone pomidory bez skórki .
    Odparuj sos do połowy pierwotnej objętości, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli
    Pokrój w talarki cukinię oraz griluj na specjalnej patelni .
    Pokrój dosyć drobno paprykę, marchew oraz łodygi selera naciowego.
    Talarki cukini pokrój na paski. Pokrojone warzywa dodaj do gotującego się sosu pomidorowego.
    Dodaj posiekane drobno zioła – farsz duś na wolnym ogniu ok. 10 minut i odstaw. Warzywa powinny być chrupkie.

    2. Przygotowanie płatów lasagne
    Płaty lasagne namocz w zimnej wodzie na 10 minut

    3. Przygotowanie potrawy.
    Przygotuj formę do zapiekania ( ok. 25x12 cm), wysmaruj cienko olejem, po czym układaj na przemian warstwy z farszu - sosu warzywno-pomidorowego i makaronu pamiętając , aby pierwszą i ostatnią warstwą był farsz warzywno-pomidorowy

Porady

Wierzchnią warstwę makaronu można pokryć dodatkowo sosem beszamelowym i wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Po zapieczeniu sos powinien być lekko przyrumieniony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować