To najprostsza szarlotka jaką można sobie wyobrazić. Bardzo często jest robiona w moim domu.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    250g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    1-1,5kg jabłek
    cynamon lub przyprawa do szarlotki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Łatwa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części.Jedną częścią wylepić blachę 40x26 (wcześniej nasmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) i podpiec w temperaturze 180 stopni kilka minut na złoto.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i chwilę prażyć. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem (zależy od kwasowości jabłek) Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, a na wierzch rozwałkować druga część ciasta ( można zrobić z niej kratkę lub zetrzeć na tartce po uprzednim schłodzeniu w lodówce). Szarlotkę piec na złoto ok 40 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

1/ Żeby ciasto było bardziej kruche możemy użyć pół kostki smalcu i pół kostki margaryny. 2/ Do jabłek można dać 2 łyżki rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować