Łatwa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części.Jedną częścią wylepić blachę 40x26 (wcześniej nasmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) i podpiec w temperaturze 180 stopni kilka minut na złoto.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i chwilę prażyć. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem (zależy od kwasowości jabłek) Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, a na wierzch rozwałkować druga część ciasta ( można zrobić z niej kratkę lub zetrzeć na tartce po uprzednim schłodzeniu w lodówce). Szarlotkę piec na złoto ok 40 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porady
1/ Żeby ciasto było bardziej kruche możemy użyć pół kostki smalcu i pół kostki margaryny.
2/ Do jabłek można dać 2 łyżki rodzynek.
Komentarze