Łatwe ciasto z maślanką

4.68 (187 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Bardzo, bardzo łatwe ciasto - wyjdzie każdemu i już po ok. godzinie będziecie mogli ukroić kawałek do kawy - ciepły rzecz jasna :) Można zmieniać jego smak, dodając kakao, startą skórkę z cytryny albo pomarańczy, wiórki kokosowe czy troszkę kawy.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki (blaszka 20 na 30 cm):
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki oleju
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    masło do natłuszczenia formy
    mąka do oprószenia formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.68 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Łatwe ciasto z maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Jajka w temperaturze pokojowej ubijam na bardzo puszystą masę z cukrem waniliowym i zwykłym. Dodaję proszek do pieczenia, maślankę, olej i mąkę, miksuję przez kilka minut. Ciasto wylewam na blachę natłuszczoną masłem i oprószoną mąką, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na ok. 45 minut. Przestudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować