łatwy chlebek cebulowy na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lubicie smakowe pieczywo? My uwielbiamy bułki i chlebki z różnymi dodatkami. Taki cebulowy chlebek najbardziej pasuje nam do kiełbaski z ogniska lub pikantnych gulaszy. Jest bardzo aromatyczny, po jego upieczeniu dom pachniał przez cały dzień. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
    1 i 3/4 szklanki letniej wody
    25 g drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    szczypta soli
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    łyżka oleju
    łyżka posiekanych bardzo drobno suszonych pomidorów
    łyżeczka ziół prowansalskich
    łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Łatwy chlebek cebulowy na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule posiekać i usmażyć na złoto na oleju, pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Wystudzić. Mąkę przesiać do miski, wlać drożdże rozpuszczone w odrobinie wody, resztę wody i pozostałe składniki (oprócz sezamu). Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakami aż nie będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki (wyścielonej papierem lub wysmarowanej olejem), posmarować wierzch wodą i posypać sezamem. Odstawić jeszcze na kwadrans, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec godzinę. Jeśli chlebek będzie za szybko się zapiekał z góry, to w połowie czasu pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować