Łatwy jabłecznik

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takie ciasto można przygotować bardzo szybko z produktów, które zawsze mamy w szafce kuchennej. Ciasto można przygotować dla niespodziewanych gości lub szybki podwieczorek. Bardzo puszyste i bardzo pyszne. Na wierzchu ciasta tworzy się pyszna skorupka, a duża ilość jabłek sprawia, że jest idealne. Polecam. Upieczcie koniecznie. Słodkich wypieków Wam życzę.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 -5 średnich jabłek

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Łatwy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe. 1. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i oprószamy cukrem pudrem.
  • Podajemy. 2. Ciasto podajemy i smacznego życzę.
  • Ciasto. 3. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  • Do pieczenia. 4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczenie. 5. Ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia i suchego patyczka.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około osiem sporych porcji. Tortownica o średnicy około 23 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jajka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować