Latynoskie skrzydełka na ostro

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Niesamowite danie, które rozkręci karnawałowy nastrój u każdego! Cudowny smak pomidorów, przeplatający się z ostrością papryczek i delikatnym mięsem z kurczaka.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - sok pomidorowy 1L: 1 litr
    - papryczka chilii: 5 sztuk
    - marchewka (drobno posiekana): 1 sztuka
    - sezam ziarno: 20 gramów
    - fasola czerwona konserwowa z puszki: 1 puszka
    - kukurydza w puszce odsączona: 1 puszka
    - skrzydełka z kurczaka: 10 sztuk
    - czosnek ząbek (posiekany): 20 ząbków
    - cebula, posiekana: 1 sztuka
    - koncenrat pomidorowy: 1 opakowanie
    - pesto pomidorowe: 2 łyżeczki
    - kostka rosolowa drobiowa i wołowa po: 1 sztuka
    - woda: 250 mililitrów
    - oliwa z czosnkiem i papryką: 20 mililitrów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Latynoskie skrzydełka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed zabraniem się za kucharzenie siekamy:
    - cebulę
    - marchewkę
    - czosnek
    - paprykę
    - chilli

    Na rozgrzaną patelnię nalewamy oliwę z czosnkiem i papryką, którą łatwo wykonać samemu w domu, kupując czystą oliwą i dodając do niej kilka ząbków czosnku oraz papryczek chilli. Na niewielkiej ilości tłuszczu prażymy ziarenka sezamu i jak tylko nabiorą delikatnych rumieńców, dodajemy posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem.

    Kiedy cebula zacznie się szklić dodajemy obraną i posiekaną marchewkę, paprykę oraz papryczki chilli razem z ziarenkami. Uważamy by nie trzeć oczu. ;)

    Dodajemy dwie łyżki pesto z papryki i powolutku dusimy na niewielkim ogniu, często mieszając.

    Kiedy nasz nos zacznie pieścić niesamowity zapach, przelewamy wszystko do dużego garnka i zalewamy sokiem pomidorowym.

    Kiedy zacznie delikatnie bulgotać, dodajemy wcześniej dokładnie umyte skrzydełka, kostki rosołowe oraz odsączoną fasolkę wraz z kukurydzą. Jeśli mamy gęsty sos, dolewamy szklankę wody, nie jest to jednak konieczne, jeśli lubimy zawiesiste sosy.

    Gotujemy przez 40 minut, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Dusimy jeszcze kilka minut często mieszając. Podajemy udekorowane bazylią. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować