Niesamowite danie, które rozkręci karnawałowy nastrój u każdego! Cudowny smak pomidorów, przeplatający się z ostrością papryczek i delikatnym mięsem z kurczaka.
Latynoskie skrzydełka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed zabraniem się za kucharzenie siekamy:
- cebulę
- marchewkę
- czosnek
- paprykę
- chilli
Na rozgrzaną patelnię nalewamy oliwę z czosnkiem i papryką, którą łatwo wykonać samemu w domu, kupując czystą oliwą i dodając do niej kilka ząbków czosnku oraz papryczek chilli. Na niewielkiej ilości tłuszczu prażymy ziarenka sezamu i jak tylko nabiorą delikatnych rumieńców, dodajemy posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem.
Kiedy cebula zacznie się szklić dodajemy obraną i posiekaną marchewkę, paprykę oraz papryczki chilli razem z ziarenkami. Uważamy by nie trzeć oczu. ;)
Dodajemy dwie łyżki pesto z papryki i powolutku dusimy na niewielkim ogniu, często mieszając.
Kiedy nasz nos zacznie pieścić niesamowity zapach, przelewamy wszystko do dużego garnka i zalewamy sokiem pomidorowym.
Kiedy zacznie delikatnie bulgotać, dodajemy wcześniej dokładnie umyte skrzydełka, kostki rosołowe oraz odsączoną fasolkę wraz z kukurydzą. Jeśli mamy gęsty sos, dolewamy szklankę wody, nie jest to jednak konieczne, jeśli lubimy zawiesiste sosy.
Gotujemy przez 40 minut, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Dusimy jeszcze kilka minut często mieszając. Podajemy udekorowane bazylią. ;)
Komentarze