Lavas - turecki płaski chlebek

4.41 (164 ocen)

Pyszne chlebki tureckie, znakomite do zawijania mięsa i nie tylko. Ciasto świetnie się wyrabia, chlebki smaży się szybko i bezproblemowo.

Składniki:

  • 350 ml letniej wody
    1 łyżka suszonych drożdży
    1 łyżka cukru pudru (użyłam mniej)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    500 g mąki pszennej chlebowej
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.41 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Lavas - turecki płaski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać wodę, drożdże, cukier i olej. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powinny utworzyć grubą gęsta pianę.
  • 2. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać mieszaninę drożdży i dokładnie wymieszać. Na tym etapie ciasto będzie dość lepkie.
  • 3. Na posypanej mąką powierzchni, zagniatać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. (Jeśli jest naprawdę zbyt lepkie, aby to zrobić, dodać łyżkę lub dwie mąki)
  • 4. Umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć naoliwioną folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. W zależności od temperatury, może to potrwać dłużej.
  • 5. Ciasto przełożyć na omączony blat. Odgazować - wyłożyć je na blat i przegnieść, albo zanurzyć w nie pięść albo nakłuwać palcem. Podzielić na pół, a następnie dzielić dalej na 16 małych kulek.
  • 6. Na posypanym mąką blacie i za pomocą posypanego mąką wałka do ciasta, wałkować każdą kulkę na koło o średnicy ok 20 cm i grubości około 5 mm. Jeżeli chcemy większe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm.
  • 7. Podgrzać dużą patelnię na dużym ogniu (nie dodawać oleju). Smażyć placki po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków i lekkiego zbrązowienia tylko 1 lub 2 minuty, a następnie odwrócić. Kiedy placek po drugiej stronie zacznie się brązowić, zdjąć z patelni i utrzymać w cieple podczas smażenia pozostałych placków ( można przykryć folią aluminiową i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika). Placki powinny nadal być na tyle miękkie, aby można je było złożyć lub zrolować. Smacznego!

Porady

Patelnia powinna być cały czas czysta i sucha, więc jeżeli przypadkiem zostaną na niej resztki przypalonej mąki, należy je usunąć a patelnię przed kolejnym smażeniem wysuszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować