Lazania - lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso , dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę . Dodajemy przecier , keczup , zioła prowansalskie i doprawiamy solą ,pieprzem , chili ,vegetą oraz szczyptą cukru .Dusimy do miękkości mięsa .
2.Robimy białą zasmażkę z masła i mąki . Wlewamy szklankę mleka i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki . Doprawiamy solą ,pieprzem oraz gałką muszkatołową . Wlewamy ponownie mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji . Sos ma być bardziej gęsty niż ciasto naleśnikowe .
3.Blaszkę o wymiarach płatów lazanii , smarujemy olejem i układamy pierwszy płat .
4.Na pierwszy płat nakładamy sos mięsny i polewamy beszamelem .Układamy drugi płat lekko dociskając i ponownie polewamy sosami . Czynność powtarzamy do wyczerpania składników .
5.Ostatni płat lazanii polewamy tylko beszamelem i posypujemy startym serem oraz oregano .Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 30 minut . W połowie pieczenia ściągamy folię aby ser ładnie się przyrumienił .
6.Lazanię można podawać z ulubioną surówką .
Porady
Najlepiej kupować na lazanię płaty świeże lub suche ,ale takie których już nie trzeba gotować .
Lazanię kroimy w foremce i wyjmujemy przy pomocy dwóch łopatek kuchennych .
Komentarze