Lazania po meksyksńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka,dodać mięso,1 przeciśnięty ząbek czosnku,wszystko razem przesmażyć na oleju rzepakowym,dodać przecier,odsączone warzywa z puszki,pokrojoną w paseczki paprykę konserwową,wlać sos meksykański i wszystko przez chwilę poddusić,przyprawić do smaku solą i chili.Wlewać do naczynia żaroodpornego cienkie warstwy powstałego sosu z mięsem i warzywami przekładając je suchymi plastrami makaronu.Na łyżce masła przesmażyć posiekany ząbek czosnku,dodając mąkę i mleko zrobić beszamel,doprawić do smaku,dodać suszoną pietruszkę i wylać na wierzch lazanii.Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku ok godziny.Polecam!!!
Porady
:Przed włożeniem do piekarnika dobrze jest odczekać co najmniej pół godziny aby płaty makaronu trochę zmiękły pod wpływem sosu
Komentarze