Lazania pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo smaczna, ale trzeba uważać, aby nie przypiekła się zbyt mocno z wierzchu.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone wołowo - wieprzowe: 500 gramów
    - cebula posiekana: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - pomidory bez skórki puszka: 1 sztuka
    - ser żółty starty: 500 gramów
    - opakowanie makaronu lasagne: 1 sztuka
    - mleko: 1 litr
    - mąka pszenna: 6 łyżek
    - masło: 10 dekagramów
    - oregano: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatolowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulę zeszklić, dodać wyciśnięty czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pomidory. Dusić 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  • 2. W garnku rozpuścić masło. Wsypać 6 łyżek mąki pszennej, po czym powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Dodać sól i gałkę muszkatołową do smaku. Mieszać ciągle, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzić do wrzenia!
  • 3. Na dno formy wlać szklankę beszamelu, rozprowadzić. Ułożyć trzy warstwy (każda składająca się z makaronu, beszamelu, mięsa, sera, oregano). Ostatnią warstwę przykryć makaronem, polać beszamelem, posypać serem i oregano. Zapiekać 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować