Lazania z kapustą włoską i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pokroić w grubsze paski, obgotować w osolonej wodzie przez 6-7 minut, odcedzić.
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć razem aż się zeszkli, doprawić solą ziołową i pieprzem.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w plastry.
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Głęboką formę do zapiekania (u mnie 16x27 cm) wysmarować grubą warstwą masła.
2.BESZAMEL:
W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć bez rumienienia.
Nie przerywając mieszania po trochu wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia.
Gęsty sos doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Odstawić z palnika, dodać garść startego sera, wymieszać.
3.NASTĘPNIE:
Na dno formy wylać troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać 1/4 sera.
W ten sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy.
Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję makaronu, wszystko lekko docisnąć dłonią.
Makaron dokładnie posmarować resztą beszamelu i posypać pozostałym serem.
Piec 40-45 minut w temperaturze około 180-190 stopni (160-170 z termo obiegiem)
Podawać na gorąco.
Porady
Zamiast świeżych można użyć lekko osączonych z zalewy pomidorów pelati z puszki
Komentarze