Lazania ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Bardzo smaczne i syte danie. Serdecznie polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 płatów makaronu lasagne
    ok 30 dag mięsa wieprzowego
    puszka pomidorów krojonych
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    cebula
    łyżka ziół prowansalskich
    szczypta soli i pieprzu do smaku
    łyżeczka słodkiej papryki

    sos:
    10 dag masła
    3 łyżki mąki
    szklanka mleka
    2 jajka
    3 plasterki wędzonej goudy
    sól i pieprz do smaku

    15 dag świeżego szpinaku
    łyżka masła
    2 ząbki czosnku

    odrobina oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Sosy

Lazania ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju. Dodaję mięso mielone. kiedy się podsmaży dodaję pomidory z puszki. Smażę aż nadmiar soku odparuje. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.

    W międzyczasie myję szpinak i podsmażam go na maśle, dodaję przeciśnięty czosnek. Makaron obgotowuję chwilę we wrzątku. W rondlu rozpuszczam masło i dodaję po łyżce mąki i odrobinie mleka. Mieszam by nie było grudek. Na koniec dodaję roztrzepane jajka . Beszamel mieszam ze szpinakiem i dodaję ser. Mieszam aż się rozpuści. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem do smaku.

    Formę żaroodporną smaruję odrobiną oleju i układam warstwę makaronu, farsz, kleksy sosu i przekładam kolejną warstwą. Postępuję tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę stanowi sos. Zapiekam w piekarniku około 30 minut, w temp. 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować