Łazanki orkiszowe z bakaliami w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto połączyć ze sobą i dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części, cienko rozwałkować i zostawić na ok. 30 minut aby podeschło. Po tym czasie, pociąć nożem, albo radełkiem na małe kwadraty. Wrzucać do osolonej, wrzącej wody i gotować przez 5 - 6 minut. Odcedzić na sitku i zalać zimna wodą.
2.Owoce drobno pokroić, włożyć do naczynia i zalać winem. Odstawić na kilka godzin.
3.W międzyczasie zagotować mleko i zalać nim mak, dobrze wymieszać.
Migdały lekko podrumienić na patelni.
4.Po upływie czasu połączyć owoce wraz z resztą wina z migdałami i z makiem, dobrze wymieszać.
Gotowy mak można podawać np. z łazankami.
Komentarze