Łazanki po mojemu

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Moja rodzina uwielbia bigos i wszędzie na każde święta czy niedzielę gdzieś on gości, ja za to robię łazanki, i dorośli i dzieci zajadają, polecam ;-)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na łazanki
    -ok 3kg kapusty kiszonej
    -1kg łopatki wieprzowej
    -liść laurowy 4szt
    -ziele angielskie 4szt
    -goździki 4szt
    -przyprawa do bigosu ok 1łyzki
    -pieprz 1łyżeczka
    -przyprawa typu vegeta 1łyżka
    -papryka słodka 1 łyżka
    -pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    -majeranek 1łyzeczka
    -przecier pomidorowy ok 150g
    -ok 200g grzybów(dałam podgrzybki)
    4 łyżki mąki

    ponadto na kluski:
    1,5szkl mąki, sól, 1 jajko, woda
    lub gotowy makaron łazanki, ja wybrałam swojej roboty jest smaczniejszy
    -duże naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łazanki po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odcisnąć, zagotować, odważyć i tak dwa razy, aby pozbyć się kwasu i gorzkiego posmaku. Gotować ok 1 godz. Wystudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Grzyby namoczyć wcześniej ok 6 godzin, odważyć dwa razy ugotować, nie wylewać wywaru. Połączyć wszystkie składniki na łazanki dolać wywar z grzybów i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego trochę, na to położyć mięso, przykryć resztą kapusty. piec w piekarniku ok 4godz.
    w między czasie zrobić kluski.
    gdy kapusta się upiecze, wyjąc mięso i rozdrobnić, połączyć z kluskami i gotowe. Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować