500 g polędwiczek z kurczaka
500 g kiszonej kapusty
400 g pieczarek
1 duża cebula
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki czosnku granulowanego
Sól do smaku
6-7 łyżek oleju
2 łyżki oliwy z oliwek
350 g makaronu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Łazanki z grillowanym kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać oliwę z oliwek, dodać curry, paprykę, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszać. Włożyć do marynaty polędwiczki i odłożyć na jakieś 30 minut.
2.Następnie partiami smażyć na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej.
3.Cebulę pokroić w dużą kostkę i zeszklić na 2-3 łyżkach oleju. Kapustę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka, dodać zioła prowansalskie, wymieszać Podsmażyć około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie podlać ½ szklanki wody, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Gdy płyn wyparuje ponownie podlać wodą i czynność powtarzać aż kapusta będzie miękka.
4.Pieczarki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrany czosnek pokroić na cienkie plasterki. Zeszklić na 2-3 łyżkach oleju i wrzucić grzyby. Smażyć aż grzyby zmniejszą swoją połowę o co najmniej połowę. Dodać je do kapusty. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i dodać do kapusty. Postawić na ogień i gotować razem około 10 minut. W między czasie ugotować makaron ( kształt dowolny). Odcedzony makaron połączyć z zawartością garnka i smażyć razem jeszcze 10 minut. Skosztować i dosmaczyć solą lub pieprzem. Smacznego!
Komentarze