Łazanki z fenkułem i marchewką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim jest mało znanym warzywem w Polsce, ale ostatnio zdobywa popularność, także i u nas. Połączyłem go z młodą marchewką i malutkimi pieczarkami. A na dodatek wykorzystałem łazanki tak małe ,że jak je zobaczyłem to musiały zagościć w naszej kuchni.

  • 30 min

Składniki:


  • 125 g drobnego makaronu łazanki
    1 średni fenkuł
    4 młode marchewki
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    200 g małych pieczarek
    3 łyżki oliwy z oliwek

Łazanki z fenkułem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łazanki z fenkułem i marchewką 1. Fenkuł umyłem, wyciąłem gorzki głąb. Pokroiłem na cienkie kawałki ( zapałki ). Marchewkę po umyciu i obraniu pokroiłem na julienne. Czosnek obrałem, pokroiłem na plasterki.
    Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem czosnek, przyrumieniłem, dodałem fenku, marchewkę. Dusiłem do miękkości warzyw ( powinny być al dente ). Pieczarki opłukałem, obrałem i pokroiłem na plasterki. Dodałem do warzyw. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Makaron ugotowałem w dużej ilości osolonej wody również al dente. Łazanki wymieszałem z warzywami. Dusiłem jeszcze krótko pod przykryciem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy