Łazanki z kapustą i grzybami

4.5 (155 ocen)

Tego dania nie może zabraknąć na tradycyjnym wigilijnym stole. Uwielbiam tak podane łazanki, są naprawdę smaczne, polecam.

Składniki:

  • makaron łazanki 250g,
    kapusta kiszona 800g,
    obrane leśne grzyby 300g,
    3 suszone śliwki,
    1 cebula,
    masło do smażenia,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Łazanki

Łazanki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łazanki z kapustą i grzybami 1. Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odciskamy ją i drobno siekamy.
  • Łazanki z kapustą i grzybami 2. Grzyby kroimy w większą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Ja użyłam mrożonych grzybów. Śliwki kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Łazanki z kapustą i grzybami 3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Łazanki z kapustą i grzybami 4.
    W głębszej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę.
  • Łazanki z kapustą i grzybami 5. Kolejno dodajemy posiekaną kapustę i dusimy pod przykryciem 10 minut. W miarę potrzeby dodajemy masło. Następnie dodajemy grzyby i śliwki i dusimy wszystko razem kolejne 10 minut, doprawiając do smaku.
  • Łazanki z kapustą i grzybami 6. Dodajemy makaron do kapusty z grzybami, mieszamy. Życzę smacznego :)
    Wesołych świąt :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować