Łazanki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Jedno z ulubionych dań wigilijnych mojej rodziny. Kiszona kapusta i suszone leśne grzyby to smak naszej tradycji od wielu lat.

Składniki:

  • Op. makaronu łazanki

    1/2 kg kapusty kiszonej

    3 pieczarki

    kilka suszonych grzybów leśnych

    1/2 cebuli

    2 łyżki masła

    liść laurowy

    3 ziarenka ziela angielskiego

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łazanki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Zalać niewielką ilośćią wody i zagotować, odcedzić. Ponownie podlać ok 1 szkl wody, dodać ziele ang. i liść laurowy, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu.

    Grzyby zalać niewielką ilością wody i gotować ok 15 minut. Wlać do kapusty i gotować do miękkości i odparowania płynu.

    W rondelku rozpuścić masło i zeszklić drobno psiekaną cebulkę, dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania płynu. Usmażone pieczarki dodać pod koniec do kapusty, wymieszać.

    Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.

    Kapustę wymieszać z makaronem, danie podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować