Łazanki z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Łazanki nietypowe, bo z dodatkiem pieczarek, czosnku i cytrynowego oleju. Całość smakuje wybornie i jak dla mnie lepiej od tradycyjnych.

  • 45 min

Składniki:

  • Dla 3 osób:

    250g makaronu np do łazanek, ale mogą to być równie dobrze kokardki
    1 średnia główka młodej kapusty
    10 dużych pieczarek
    1 cebula duża
    4 ząbki czosnku (jeśli są bardzo duże to wystarczą 2-3)
    2 łyżki oleju smakowego z cytryną i bazylią
    1 płaska łyżeczka cukru
    2 gałązki świeżej bazylii
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Łazanki

Łazanki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki z kapustą dusimy 1. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju smakowym przez 10 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę obraną najpierw z brzydkich liści oraz cebulę. Dusimy ok 20 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.
  • Doprawiamy i dodajemy posiekaną bazylię 2. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy ale już ściągnięte z ognia.
  • Makaron gotujemy al dente 3. Wodę delikatnie solimy i na wrzątek wrzucamy makaron. Gotujemy al dente, przecedzamy i łączymy z naszym farszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kapusta Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować