Łazanki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tak znane i tak lubiane!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 średnia biała kapusta
    400g pieczarek
    250g makaronu łazanki
    2 cebule
    200g zwyczajnej kiełbasy
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

Łazanki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać z pierwszych liści. Resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać wodą i zagotować. Gdy woda zawrze, odlać ją i wlać nową, posolić. W ten sposób zostanie wypłukana gorycz z kapusty. Gotować, aż kapusta będzie miękka. Odcedzić.
    Pieczarki i cebulę obrać. Pieczarki pokroić w talarki, cebulę i kiełbasę w kostkę. Najpierw podsmażyć kiełbasę na oleju, lekko ją przypiekając, następnie dołożyć cebulę i pieczarki. Całość smażyć, aż warzywa będą miękkie. Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie. Kapustę wymieszać z warzywami i kiełbasą, dołożyć makaron, ewentualnie doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy