Leniwce z sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluski:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypt soli ubijamy pianę
2.Masło , żółtka i twaróg ucieramy. Dodajemy pianę z białek i mąkę. Mieszamy.
3.Z ciasta formujemy wałek i kroimy w ukośne plastry,
4.leniwce gotujemy w osolonej wodzie ok 5 - 8 min.
5.Sos:
Na dobrze rogrzaną patelnie wsyp cukry. Nie mieszając zrób karmel Dodaj kilka łyżek wody i wymieszaj
6.Leniwce wykładamy na talerz i polewamy sosem
7.Bezpośrednio do karmelu z wodą zetrzyj skórkę z 1 pomarańczy. Wyciśńij sok z 2 pomarańczy do karmelu. Sos cały czas mieszając przesmażaj. Aż znikną grudki
Komentarze