LENIWE GOŁĄBKI

4.5 (147 ocen)

Z braku czasu często robię takie gołąbki , ale są naprawdę pyszne i szybkie w wykonaniu. Moja córka uwielbia je z sosem pomidorowym ,ale równie dobrze smakują z pieczarkowym :-)

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    - 1/4 średniej główki kapusty
    - 0,5 kg mięsa mielonego
    - 1 woreczek ryżu
    - średnia cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - zielona pietruszka (posiekać )
    - oliwa
    - sól, pieprz
    - przyprawa uniwersalna
    - sos sojowy (opcjonalnie)
    - mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leniwe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować , posolić , odstawić do momentu, aż zmięknie. Następnie odcisnąć i przesiekać jeszcze raz . Ryż ugotować stosując się do przepisu na opakowaniu.Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę , przeszklić na oliwie. Tak przygotowane składniki połączyć z mięsem mielonym , zieloną pietruszką i dobrze wyrobić , aż powstanie jednolita masa. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do smaku . Jeżeli ktoś lubi , paroma kroplami sosu sojowego . Z masy uformować niewielkie klopsiki , oprószyć je mąką i opiec delikatnie z każdej strony . Podlać i dusić pod przykryciem ,aż do miękkości ok 15 min. Wywar powstały podczas gotowania klopsików można wykorzystać do przygotowania sosu pomidorowego, albo pieczarkowego . Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub pieczywem :-)

    Smacznego:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować