Z braku czasu często robię takie gołąbki , ale są naprawdę pyszne i szybkie w wykonaniu. Moja córka uwielbia je z sosem pomidorowym ,ale równie dobrze smakują z pieczarkowym :-)
Leniwe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować , posolić , odstawić do momentu, aż zmięknie. Następnie odcisnąć i przesiekać jeszcze raz . Ryż ugotować stosując się do przepisu na opakowaniu.Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę , przeszklić na oliwie. Tak przygotowane składniki połączyć z mięsem mielonym , zieloną pietruszką i dobrze wyrobić , aż powstanie jednolita masa. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do smaku . Jeżeli ktoś lubi , paroma kroplami sosu sojowego . Z masy uformować niewielkie klopsiki , oprószyć je mąką i opiec delikatnie z każdej strony . Podlać i dusić pod przykryciem ,aż do miękkości ok 15 min. Wywar powstały podczas gotowania klopsików można wykorzystać do przygotowania sosu pomidorowego, albo pieczarkowego . Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub pieczywem :-)
Komentarze