1.Wszystkie składniki na placek miodowy wymieszać i zarobić ciasto jak na kruche. Podzielić na dwie części i osobno upiec dwa placki na jasnozłoty kolor (15-20min).
2.Białka na biszkopt ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i ocet. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec około 20 min na jasnozłoty kolor.
3.Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą zagotować z cukrem waniliowym i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać aż zgęstnieje cały czas mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń z wiórków, ucierając do chwili aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
4.Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i gotować aż puszczą sok (nie rozgotowywać). Zebrać powstały sok do szklanki do pełna dolać wody, zagotować i rozpuścić galaretki. Wlać do jabłek i przestudzić.
Komentarze