Warto zamknąć troszkę lata w słoiki...Dojrzewające na słońcu słodkie pomidory, papryki, cukinie i kabaczki mogą w zimowy dzień przenieść nas do tych ciepłych, słonecznych dni...:-)
1 godz. 30 min
Składniki:
6 dużych czerwonych papryk
2 cukinie
1 kabaczek
3 cebule
5 słodkich pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
papryka chili mielona
papryka słodka mielona
ok. łyżki oleju
sól, pieprz
Leczo w słoikach na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię i kabaczka obieramy ze skóry i usuwamy środek wraz z pestkami. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Wszystkie warzywa kroimy w dużą kostkę, cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę (nie rumienimy), dodajemy pozostałe warzywa. Przyprawiamy do smaku papryką mieloną, solą i pieprzem.
Przekładamy wszystko do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy do miękkości warzyw.
Słoiki dokładnie wyparzamy. Nakładamy do każdego nasze leczo i mocno zakręcamy. Ustawiamy słoiki w garnku z wodą i zagotowujemy. Od momentu zagotowania wody pasteryzujemy ok. 20 minut. Po wyjęciu ustawiamy do góry dnem.
Kiedy zimą przyjdzie nam ochota na pachnące latem leczo wystarczy, że podsmażymy dobrą wiejską kiełbaskę na patelni, dodamy zawartość słoika i podgrzejemy. :-)
Komentarze