Leczo z cukinią i pieczarkmi

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Leczo z cukinii to pyszne, letnie danie. Łatwe w przygotowaniu, pełne warzyw i co najważneijsze jednogarnkowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    1 czerwona papryka
    2 cebule
    8-10 pieczarek
    4-5 swieżych pomidorów lub puszka krojonych
    200g wiejskiej, dobrej kiełbasy
    2 łyżeczki koncentratu
    papryka ostra mielona
    oregano
    bazylia
    pieprz
    sól
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo z cukinią i pieczarkmi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia.
  • 2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastrerki, dodać do cebuli i przesmażyć az odparuje cała woda z pieczarek
  • 3. Cukinie i paprykę umyć, pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kawałki. Dodać do cebuli z pieczarkami, chwile podsmażyć.
  • 4. Swieże pomidory spażyć, pokroić w kawałki i dodać do warzyw. Całość dusić około 15 minut aż warzywa zmiękną. W miare potrzeb podlać wodą i dodać koncentrat pomidorowy. Sos warzywny doprawic solą, pieprzem, ostra papryką i ziołami.
  • 5. Kiełbasę pokroić w talarki lub półtalarki, dodać do warzywnego sosu i chwile razem pogotować.
  • 6. Gotowe leczo podawać z chrupiącym chlebem.

Porady

Danie mozna zrobic rownież w wersji bezmiesnej, bez dodatku kiełbasy. Leczo można przygotować także do słoików, owywiście bez dodatku kiełbasy. Gorące danie przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kiełbasa Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować