Leczo z Cukinii

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis mojej Świętej Pamięci Najukochańszej Mamy. Szkoda, że nie mogę pokazać moich potraw, była dla mnie Wielkim Autorytetem Kulinarnym i nie tylko. Mimo wszystko wciąż jest dla mnie wzorem do naśladowania. Wracając do Leczo - polecam. Proste, szybkie i smaczne - jak wszystkie potrawy Mojej Mamy.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 średniej długości cukinie (cienkie, nie wyrośnięte)
    2 średnie cebule
    4-5 ząbków czosnku
    2 laski kiełbasy (użyłam swojskiej ze wsi i boczkowej z Inter Marche) :)
    koncentrat pomidorowy
    majeranek lub bazylia
    papryka słodka w proszku
    pieprz
    2 kostki warzywne
    koperek posiekany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Moi drodzy czytelnicy bierzemy się za krojenie: cukinię - półksiężyce, kiełbaskę swojską w talarki, boczkową w kostkę, cebulę w 1/4 talarka, ni mam pojęcia jak się nazywa takie krojenie:) Chodzi o to aby półksiężyce przekroić jeszcze na połowę:) Czosnek kroimy w plasterki i to by było na tyle krojenia.
    Duży garnek stawiamy na średnim gazie i wrzucamy kiełbasę sklepową, jak stopi się tłuszcz rzucamy cebulę, po jej podsmażeniu wrzucamy czosnek, a na koniec kiełbasę wiejską. Po kilku minutach wrzucamy cukinię, podlewamy delikatnie wodą, wrzucamy kostki warzywne i dusimy do momentu, aż cukinia zmięknie.
    Jak już cukinia będzie miękka wkładamy koncentrat pomidorowy, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku, pieprz i majeranek. Dusimy dłuższą chwilę, mieszając całość co jakiś czas. Na końcu dosypujemy świeży posiekany koperek,mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę.
    Nakładamy do miseczek i podajemy z chlebem.
    SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować