Leczo "z działki na stół" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
2.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć cebulę z papryką. Dodać 2 łyżki przyprawa uniwersalna. Jak się warzywa zeszklą, podlać 1/4 szkl. wody, uzupełniając ją w trakcie dalszego duszenia. Mieszać, uważając, żeby się nie zrumieniły.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać 3 łyżki keczupu i chwilę jeszcze poddusić.
3.W międzyczasie obrać cukinię, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
Dać do wysokiego rondla, podlać 1/2 szkl. wody i dusić do miękkości.
Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Dodać do cukinii. Dusić dalej mieszając.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do lecza. Dalej gotować.
4.Obrać kiełbasę ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu po warzywach.
Jak kiełbasa się przysmaży, dodać do rondla z warzywami.
5.Dusić całość mieszając. Dodać na chwilę gałązkę maggi. Nie trzymać długo, bo potrawa może przyjąć za dużo aromatu maggi i zdominuje cały smak potrawy. Dlatego należy kosztować potrawę w czasie gotowania.
Pod koniec rozpuścić w 1/2 szklance wody zupę ogonową i wlać do lecza. Wymieszać. Gotować jeszcze chwilę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą.
UWAGA : Wcześniej nie solić, bo kiełbasa odda swoją słoność do lecza.
6.Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem, jako danie obiadowe, albo z pieczywem jako przystawka, czy gorąca kolacja.
Komentarze