Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami

4.75 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Pożywne leczo z dużą ilością warzyw. Można do niego podać ciabatę, bagietkę, chleb a nawet ryż. Pieczywo możemy maczać w pysznym sosie, który powstał z warzyw.

  • 50 min

Składniki:

  • 300 g dobrej jakości kiełbasy
    1 średniej wielkości kabaczek (waga przed obraniem prawie 2 kg)
    1 cebula
    3 kolorowe papryki
    250 g pieczarek
    800 g pomidorów
    olej do smażenia
    sól, pieprz, mielony kmin rzymski, mielona papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.75 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa na leczo 1. Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Łódki pokrój w podłużne ok. 1 cm słupy a te w 1 cm kwadraty.
  • 2. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Papryki przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w 1 cm paski a te w kwadraty.
  • 3. Kiełbasę pokrój w małą kostkę. Cebulę poszatkuj w kostkę. W dużym garnku rozgrzej z 2 łyżki oleju, wrzuć kiełbasę, smaż aż zacznie lekko brązowieć, dorzuć cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj paprykę, pieczarki i pomidory. Duś całość na wolnym ogniu, aż papryka zacznie lekko miękknąć.
  • 4. Na sam koniec dodaj kabaczek, duś całość, często mieszając, by kabaczek równomiernie zmiękł (zmieni barwę z białej na jakby szklistą).
  • 5. Leczo z kabaczkiem dopraw solą, pieprzem, mielonym kminem, odrobiną mielonej ostrej papryki.

Porady

Leczo nadaje się do mrożenia. Najwygodniej włożyć je do pudełka ze szczelną pokrywą i tak zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować