Gdy użyjemy warzyw z własnego ogródka, to koszt potrawy będzie jeszcze mniejszy.
Składniki:
10 małych patisonów
4 duże cebule
6 czerwonych papryk
zielona papryka
mały słoik przecieru pomidorowego
30 dag łopatki
20 dag kaszy gryczanej
30 dag surowego wędzonego boczku
liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
chili
przyprawa uniwersalna
sól, pieprz
kilka gałązek natki pietruszki
olej
Leczo z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę, boczek, patisony i papryki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Miąższ razem z patisonami, boczkiem i łopatką kroimy w słupki. Cebule obieramy
i kroimy w piórka. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
2.Patisony, cebulę i paprykę dusimy do miękkości na oleju. Wkładamy liść laurowy oraz ziele angielskie. Solimy. Boczek i łopatkę dusimy osobno.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, przekładamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy pieprzem,
solą, przyprawą uniwersalną i chili. Mieszamy.
3.Kaszę płuczemy, przebieramy i gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Mieszamy z niewielką ilością leczo. Wykładamy na talerze. Polewamy pozostałym leczo.
Komentarze