Leczo z kaszą gryczaną

4.49 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy użyjemy warzyw z własnego ogródka, to koszt potrawy będzie jeszcze mniejszy.

Składniki:

  • 10 małych patisonów
    4 duże cebule
    6 czerwonych papryk
    zielona papryka
    mały słoik przecieru pomidorowego
    30 dag łopatki
    20 dag kaszy gryczanej
    30 dag surowego wędzonego boczku
    liść laurowy
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    chili
    przyprawa uniwersalna
    sól, pieprz
    kilka gałązek natki pietruszki
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę, boczek, patisony i papryki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Miąższ razem z patisonami, boczkiem i łopatką kroimy w słupki. Cebule obieramy
    i kroimy w piórka. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
  • 2. Patisony, cebulę i paprykę dusimy do miękkości na oleju. Wkładamy liść laurowy oraz ziele angielskie. Solimy. Boczek i łopatkę dusimy osobno.
    Gdy mięso będzie prawie miękkie, przekładamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy pieprzem,
    solą, przyprawą uniwersalną i chili. Mieszamy.
  • 3. Kaszę płuczemy, przebieramy i gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Mieszamy z niewielką ilością leczo. Wykładamy na talerze. Polewamy pozostałym leczo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Papryka Patison

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować