Leczo z kaszą jęczmienną

4.51 (172 ocen)

  • 30 min

Szybka potrawka dla niespodziewanych gości.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/3 dużej papryki
    2 kiełbaski (na grilla)
    pół kolby kukurydzy
    cebula
    mała cukinia
    100 g kaszy jęczmiennej
    3 marchewki
    domowy ketchup lub sos pomidorowy
    mała łyżeczka sosu chilli
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podsmazamy na łyżce oleju. Cukinię kroimy w kostkę (wcześniej usuwając nasiona), paprykę, marchewki również. Z kukurydzy ścinamy nożem ziarna z góry na dół (tak jest najszybciej, nie trzeba obierać). Wszystkie warzywa dodajemy do kiełabsy i cebuli, podsmażamy.
  • 2. Nastepnie dodajemy sos chilli, ketchup (około 100 g) i 1 szklankę wody. Dusimy pod przykryciem z dodaną kaszą jęczmienną aż będzie wszystko miękkie ok 10. min. doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

Porady

sos pomidorowy dobrze jest przyprawić szczyptą pieprzu, cynamonu i łyżką octu. wtedy bedzie smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować