1/3 dużej papryki
2 kiełbaski (na grilla)
pół kolby kukurydzy
cebula
mała cukinia
100 g kaszy jęczmiennej
3 marchewki
domowy ketchup lub sos pomidorowy
mała łyżeczka sosu chilli
natka pietruszki
Leczo z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podsmazamy na łyżce oleju. Cukinię kroimy w kostkę (wcześniej usuwając nasiona), paprykę, marchewki również. Z kukurydzy ścinamy nożem ziarna z góry na dół (tak jest najszybciej, nie trzeba obierać). Wszystkie warzywa dodajemy do kiełabsy i cebuli, podsmażamy.
2.Nastepnie dodajemy sos chilli, ketchup (około 100 g) i 1 szklankę wody. Dusimy pod przykryciem z dodaną kaszą jęczmienną aż będzie wszystko miękkie ok 10. min. doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
Porady
sos pomidorowy dobrze jest przyprawić szczyptą pieprzu, cynamonu i łyżką octu. wtedy bedzie smaczniejszy.
Komentarze