Gdy przychodzi sezon na świeże warzywa wtedy często je przygotowuję. Moi najbliżsi bardzo je lubią i zawsze znika w mgnieniu oka. Jest przepyszne, łatwe w przygotowaniu i nie może nam nie udać! :)
50 min
Dla 4 osób
Składniki:
ok. 500 g kiełbasy z piersi kurczaka,
4 średnie cukinie,
ok. 300 g pieczarek,
2 duże papryki czerwone,
1 duża papryka żółta,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
½ marchewki,
ok. 0,7 litra domowego przecieru z pomidorów ( może być z kartonu lub zmiksowane pomidory z puszki),
oliwa lub olej,
papryka słodka i ostra, sól, pieprz,
Leczo z cukinią, pieczarkami i kiełbasą drobiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryki usuwamy gniazda nasienne i dokładnie płuczemy, kroimy w kostkę. Kiełbasę, cukinię, cebulę również kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wszystkie warzywa podsmażamy osobno i przekładamy do wysokiego garnka, przyprawiamy do smaku i dusimy do miękkości około 35-40 minut mieszając co jakiś czas.
Podajemy z pieczywem, ryżem lub grubym makaronem. Smacznego!
Komentarze