Leczo z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Usunąć z papryki gniazda nasienne i pokroić ją w większą kostkę.
2.Umyć i pokroić pieczarki w plasterki.
3.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na niej pieczarki.
4.Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek by się zeszkliła.
5.W garnku zagotować wodę, po czym wrzucić do niej kostkę bulionową. Nie wyłączać gazu.
6.Podsmażone pieczarki i cebulę wrzucić do bulionu. Do garnka dodać także pokrojoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cały czas gotować, co jakiś czas mieszając.
7.Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, wedle własnego uznania, następnie uformować z masy klopsiki o średnicy około 3 cm. Każdy z klopsików obtoczyć w bułce tartej
8. Usmażyć klopsiki, po czym wrzucić do pozostałych składników.
9.Pod koniec gotowania, gdy leczo zrobi się gęste, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i GOTOWE
Porady
Leczo z klopsikami najlepiej smakuje na ciepło. Można podawać je z pieczywem. Zamiast klopsików z mięsa mielonego można dodać do warzyw pokrojoną, podsmażoną kiełbasę bądź parówkę.
Komentarze