Leczo z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tani i smaczny pomysł na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 ml wody
    1 kostka bulionowa drobiowa z zielem angielskim i liściem laurowym
    1 papryka czerwona
    200 g pieczarek
    1 średnia cebula
    200 g mięsa mielonego
    1 jajko
    Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mielonego mięsa
    Bułka tarta
    Olej do smażenia
    3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usunąć z papryki gniazda nasienne i pokroić ją w większą kostkę.
  • 2. Umyć i pokroić pieczarki w plasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na niej pieczarki.
  • Pieczarki i cebula na patelni 4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek by się zeszkliła.
  • Bulion 5. W garnku zagotować wodę, po czym wrzucić do niej kostkę bulionową. Nie wyłączać gazu.
  • 6. Podsmażone pieczarki i cebulę wrzucić do bulionu. Do garnka dodać także pokrojoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cały czas gotować, co jakiś czas mieszając.
  • Obtoczone w bułce tartej klopsiki 7. Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, wedle własnego uznania, następnie uformować z masy klopsiki o średnicy około 3 cm. Każdy z klopsików obtoczyć w bułce tartej
  • Klopsiki smażymy 8. Usmażyć klopsiki, po czym wrzucić do pozostałych składników.
  • 9. Pod koniec gotowania, gdy leczo zrobi się gęste, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i GOTOWE

Porady

Leczo z klopsikami najlepiej smakuje na ciepło. Można podawać je z pieczywem. Zamiast klopsików z mięsa mielonego można dodać do warzyw pokrojoną, podsmażoną kiełbasę bądź parówkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować