Leczo paprykowo - pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie, paprykę i cebule obrać i pokroić w kostkę (każde warzywo przełożyć do osobnych misek). Warzywa w tych miskach nasalamy i zostawiamy na 20 min do 2godz. Potem odcisnąć sok.
Przecier z pomidorów:
obrane ze skórki pomidory zmiksuj, wrzuć do garnka, zagotuj. Przełóż na sitko, przetrzyj i jeszcze raz zagotuj w garnku. Przypraw do smaku.
2.Składniki na zalewę zagotowujemy.
3.Do garnka wlać przecier pomidorowy lub przecier z 3-4kg pomidorów ( tylko niewiem ile się go daje bo ja robiłam z pomidorów ), wrzucić odciśniętą cebulę, po chwili paprykę, po ok. 5min cukinię (cukinia idzie na samym końcu bo ona się szybko gotuje). Wlać gorącą zalewę, gotować do miękkości warzyw. Można jeszcze doprawić do smaku. Gorące nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy!
Porady
Przecier z domowych pomidorów można zrobić dzień wcześniej.
Komentarze