Legumina z musem truskawkowym

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To zapomniany deser, a szkoda bo pyszny i zdrowy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 10 łyżek kaszy manny
    - 2 szkl. mleka
    - 2 łyżki masła
    - 5 łyżek cukru
    - 250 ml kremówki
    - laska wanilii
    - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - szczypta soli
    - 2 łyżki cukru pudru

    Ponadto
    - 300 g truskawek (mogą być mrożone) lub innych miękkich owoców
    - 1 łyżka cukru pudru

    na ok. 4 porcje
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Legumina z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 1 szklankę mleka z wanilią, cukrem, solą i masłem. W pozostałym mleku rozrobić kaszę mannę. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobioną mannę, pogotować chwilę, aż zgęstnieje. Wystudzić. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przestygniętą kaszkę miksujemy na puszystą masę ze skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy 3/4 ubitej śmietanki (resztę zostawiamy na wierzch). Delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharków.
  • 2. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Wykładamy na leguminę.
  • 3. Na wierzch nakładamy kleks pozostałej bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować