3 laski rabarbaru
1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl malin wraz sokiem z własnych przetworów
1 szkl kaszki manny błyskawicznej
bita śmietana i sok malinowy do dekoracji
Legumina z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 1 litrze wody zagotować cukry. Do wrzątku dodać drobno pokrojony rabarbar i maliny z sokiem, gotować do czasu aż rabarbar będzie miękki. Do gotującego się kompotu dodajemy kaszę mannę. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, stale mieszając, aż całość będzie szklista.
Leguminę wylewamy do wypłukanych zimną wodą miseczek i odstawiamy do wystudzenia. Zimną leguminę wykładamy na talerzyki i podajemy z bitą śmietaną, polaną sokiem malinowym.
Porady
Jeśli ktoś nie ma własnych przetworów z malinami, z powodzeniem można zastąpić je samym sokiem malinowym.
Komentarze