Lekka sałatka z agrestem i zielonym ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dziś zapraszam, na orzeźwiającą i lekką sałatkę z agrestem i zielonym ogórkiem. Idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek lub jako dodatek do pieczonej ryby.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦2 łyżki octu balsamicznego
    ◦2 łyżeczki brązowego cukru
    ◦150 g agrestu
    ◦sok z 1 limonki
    ◦1 łyżeczka skórki otartej z limonki
    ◦1 długi ogórek
    ◦2 szalotki
    ◦2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ◦2-3 gałązki selera naciowego
    ◦1 łyżka oliwy
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦kilka gałązek białej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Lekka sałatka z agrestem i zielonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie salsy z agrestu:
    W rondelku rozpuszczamy cukier z octem balsamicznym, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojony na pół agrest i kilka minut podsmażamy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Szalotki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do agrestu, tak samo jak natkę pietruszki, sok i skórkę z limonki. Mieszamy i chowamy na godzinę do lodówki.

    Selera naciowego kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Odkładamy na bok.

    Ogórka kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Ogórki układamy na talerzu, dodajemy selera naciowego, polewamy salsą z agrestu i dekorujemy porzeczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować