Lekki tort oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, gotujemy w podwójnej objętości wody do miękkości ok 15 min. Odstawiamy do wystudzenia. Daktyle zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilkanaście minut, aż zmiękną. Gdy daktyle będą wystarczająco miękkie, blendujemy je na gładką masę razem z ugotowaną kaszą jaglaną. Orzechy mielimy np w młynku do kawy, dodajemy do kaszy i daktyli.
2.Olej kokosowy (masło) rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy kakao. Jaja miksujemy przez chwilę mikserem i dodajemy do reszty masy razem z olejem i kakao. Łączymy i mieszamy wszystko, wylewamy do 2 form (u mnie 26 cm) i pieczemy ok 30 minut w 180 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto, a następnie kruszymy na małe kawałeczki. Jedną część ciasta wykładamy na spód formy.
3.Biała masa:
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, zmiejszamy tylko ilość mleka do 400 ml. Studzimy.
4.Twaróg przekładamy do miski. W osobnym naczyniu miksujemy stałą część schłodzonego mleczka kokosowego z ksylitolem (lub innym słodzidłem). Stopniowo dodajemy twaróg i przestudzony budyń, dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na tym etapie możemy jeszcze dosłodzić masę, jeżeli jest za mało słodka.
5.Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody, studzimy i wlewamy ją do masy wąskim strumieniem, cały czas miksując, by nie powstały grudki.
Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Wierzch przykrywamy drugą częścią pokruszonego ciasta, lekko dociskając czekoladowe kawałki do serowej masy. Chłodzimy ciasto w lodówce, najlepiej całą noc
Komentarze