Lekki tort śmietankowy z wiśniami

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Ulubiony tort mojej rodziny.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 budyń czekoladowy w proszku
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    litr kremówki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    4 śmietan fixy
    sok z 1 cytryny

    1 słoik dżemu wiśniowego

    nasączenie
    1 szklanka mocnej kawy z cukrem

    krokant kokosowy:
    100 gram wiórków kokosowych
    łyżka masła
    2 łyżki cukru

    150 gram gorzkiej czekolady

    wiśnie kandyzowne, wiórki i gwiazdki z czekolady do dekoracji oraz cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki tort śmietankowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja ubić z cukrem na parze na puszty krem (ok. 10 minut), ostudzić, przesiać mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st.C. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
  • 2. Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno.
  • 3. Biszkopty nasączyć ponczem i przełożyć ubitą śmietaną oraz dżemem wiśniowym. Zostawić 1/3 ubitej kremówki do dekoracji i posmarowania boków tortu. Wierzch i boki posmarować resztą śmietany, na górze tortu zrobić szprycą cukierniczą rozetki z reszty śmietany.
  • 4. Krokant kokosowy: na patelni stopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe smażyć do otrzymania ciemnozłotego koloru. Wystudzić. Krokantem posypać boki tortu.
  • 5. Górę tortu ozdobić kandyzowanymi wiśniami, gwiazdkami i wiórkami z czekolady. całość posypać cukrem pudrem.
  • 6. Przygotowanie wiórków oraz gwiazdek z czekolady. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na dużą suchą blaszkę do pieczenia (szklaną lub emaliowaną) i rozprowadzić czekoladę po całej powierzchni blachy, zostawić aby czekolada zastygła. Po zastygnięciu wycinać małą foremką gwiazdki. aby przygotować wiórki należy za pomocą szerokiego noża zeskrobywać czekoladę z blachy.

Porady

Zamiast dżemu wiśniowego można użyć innego w ulubionym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować