Lekki tort śmietankowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jaja ubić z cukrem na parze na puszty krem (ok. 10 minut), ostudzić, przesiać mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st.C. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
2.Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno.
3.Biszkopty nasączyć ponczem i przełożyć ubitą śmietaną oraz dżemem wiśniowym. Zostawić 1/3 ubitej kremówki do dekoracji i posmarowania boków tortu. Wierzch i boki posmarować resztą śmietany, na górze tortu zrobić szprycą cukierniczą rozetki z reszty śmietany.
4.Krokant kokosowy: na patelni stopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe smażyć do otrzymania ciemnozłotego koloru. Wystudzić. Krokantem posypać boki tortu.
5.Górę tortu ozdobić kandyzowanymi wiśniami, gwiazdkami i wiórkami z czekolady. całość posypać cukrem pudrem.
6.Przygotowanie wiórków oraz gwiazdek z czekolady. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na dużą suchą blaszkę do pieczenia (szklaną lub emaliowaną) i rozprowadzić czekoladę po całej powierzchni blachy, zostawić aby czekolada zastygła. Po zastygnięciu wycinać małą foremką gwiazdki. aby przygotować wiórki należy za pomocą szerokiego noża zeskrobywać czekoladę z blachy.
Porady
Zamiast dżemu wiśniowego można użyć innego w ulubionym smaku.
Komentarze