Lekki torcik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka chwilę miksować wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem ,delikatnie wymieszać już łyżką przełożyć do średniej blaszki 25/36 cm wyłożonej pergaminem i piec 25 min w temp 170*
Ostudzony przekroić na cienkie 3 płaty ciasta.
2.Krem: Zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym,w reszcie mleka rozpuścić budynie ,wlać na wrzące mleko ,energicznie mieszając ugotować budyń.
Zestawić z ognia ,do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu zrobić krem pod koniec wycisnąć sok z jednej cytryny zmiksować wszystko jeszcze raz do połączenia.
3.Poncz: W szklance wody rozpuścić puder ,dolać łyżkę rumu wycisnąć sok z cytryny,wymieszać.
4.Przełożenie: Pierwszy blat biszkopta nasączyć ponczem przełożyć kremem znów biszkopt +krem + biszkopt i krem udekorować rozetkami kremu i plasterkami cytryny oraz czekoladowymi ozdobami wg uznania.
Komentarze