Lekki torcik jogurtowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Lekki jak pianka jogurtowy torcik :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 70 gramów
    - mąka: 100 gramów
    - kakao: 1 łyżka
    KREM JOGURTOWY:
    - jogurt naturalny: 300 gramów
    - śmietana 30% słodka: 300 mililitrów
    - Żelatyna: 5 łyżeczek
    - cukier: 60 gramów
    - czekolada mleczna: 80 gramów
    KREM WANILIOWY:
    - jogurt waniliowy: 350 gramów
    - śmietana 30% słodka: 200 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżeczki
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    - masło: 35 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - kakao: 1 łyżka
    - woda: 2 łyżki
    - Żelatyna: 0.5 łyżeczki
    - biała czekolada (opcjonalnie): 20 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki torcik jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać, wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę, delikatnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 175 stopni ok 15 minut. Wystudzić.
  • 2. Krem jogurtowy: jogurt utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę zalać odrobiną wody, poczekać aż napęcznieje, podgrzać aż się rozpuści. Lekko przestudzić. Letnią żelatynę dodawać powoli do jogurtu cały czas miksując. Następnie dodać ubitą kremówkę oraz czekoladę i wymieszać. Krem przełożyć na wystudzone ciasto z zapiętą obręczą, wyrównać wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Krem waniliowy: jogurt wymieszać z cukrem. Śmietaną ubić na sztywno. Żelatynę zalać odrobiną wody, poczekać aż napęcznieje, podgrzać aż się rozpuści. Lekko przestudzić. Letnią żelatynę dodawać powoli do jogurtu cały czas miksując. Następnie dodać ubitą kremówkę, wymieszać. Krem wyłożyć na krem jogurtowy. Wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • 4. Polewa: wodę, cukier, masło podgrzać. Gdy masło się rozpuści dodać kakao i chwilę pogotować. Wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Polewę lekko przestudzić - uwaga bo szybko gęstnieje! Polać nią ciasto, posypać czekoladą. Schłodzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować