Lekki deser z mascarpone

4.51 (146 ocen)

Delikatny, lekki i nie za słodki deser.

Składniki:

  • 1 op serka mascarpone ( 250g)
    1 budyń waniliowy
    400 ml mleka
    pół tabliczki białej czekolady
    4 kostki czekolady mlecznej/gorzkiej
    1 pomarańcza
    2 wafle tortowe/biszkopty/herbatniki
    1 dowolna galaretka

    Przepis na 4 porcje
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki deser z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 400 ml. Odstawić do wystudzenia.
    Zimny budyń zmiksować z serkiem mascarpone i startą na drobnych oczkach tarki białą czekoladą. Całość odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę wg przepisu podanego na opakowaniu i odstawić do lekkiego zastygnięcia.
  • Lekki deser z mascarpone 2. Połowę pokruszonych wafli wsypać na dno pucharków. W wersji dla dorosłych wafle można skropić dowolnym alkoholem. Na wafle nakładać warstwę masy, na nią kawałki pomarańczy i resztę pokruszonych wafli oraz startą czekoladę mleczną. Następnie kolejna warstwa masy. Wierzch zalewany tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej podawać schłodzone. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować