Ciasto jogurtowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

ZMYKA W MIG

  • 3 godz.

Składniki:

  • Masa jogurtowa:

    -1 litr jogurtu Naturalnego "Jogurt Naturalnie Gęsty BAKOMA"
    - 4 różne galaretki (cytrynowa, gruszkowa, pomarańczowa i czarna porzeczka)
    - 25 gad żelatyny
    - 1 cukier wanilinowy
    - 2 łyżki cukru kryształu

    Biszkopt:

    - 5 - 6 jajek
    - szklanka cukru
    - szklanka mąki
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    - 10 truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Przelać do wysmarowanej foremki i piec około 30 - 40 min w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

    Masa jogurtowa:

    Każdą galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzącej wody (każdą galaretkę osobno) i odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki stężeją, żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i trochę przestudzamy. Jogurt mieszamy z cukrami, galaretkami pokrojonymi w kostkę, na końcu wlewamy żelatynę. Mieszamy i wylewamy na biszkopt w tortownicy a na wierzch układamy pokrojone truskawki. Deser wstawiamy do lodówki. Pozostałą galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy zacznie tężeć, wylewamy na galaretkowiec i znowu wstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować