Lekki krem z dyni

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszną zupkę z niewielką ilością kalorii.

Składniki:

  • 2 marchewki- 100g
    1 pietruszka- 25 g
    ½ dyni hokkaido- 370 g
    6 cm pora
    1 ziemniak- 50 g
    2 listki laurowe
    Świeżo tarta gałka muszkatołowa
    Sól
    1 łyżka jogurtu naturalnego 0%
    1 łyżeczka sezamu
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Lekki krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć pokrojone na większe kawałki marchewkę, pietruszkę i por w całości, dodać listki laurowe. Zlać wodą i doprowadzić do wrzenia. W między czasie dynię umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Wydrążyć pestki. Pokroić dynię w małą kostkę. Gdy w garnku zawrze dodać dynię.
  • 2. Ziemniaka obrać, umyć. Pokroić w dużą kostkę. Gdy dynia będzie na wpół miękka dodać ziemniaka. Doprawić do smaku solą.Gotować zupę do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyjąć por i listki laurowe a całą resztę zmiksować na gładko blenderem. Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce i dodać do kremu. Wymieszać.
    Na suchej patelni uprażyć sezam. Na talerz wylać krem, dodać jogurt i posypać sezamem.
    Smecznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować