Lekki krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć pokrojone na większe kawałki marchewkę, pietruszkę i por w całości, dodać listki laurowe. Zlać wodą i doprowadzić do wrzenia. W między czasie dynię umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Wydrążyć pestki. Pokroić dynię w małą kostkę. Gdy w garnku zawrze dodać dynię.
2.Ziemniaka obrać, umyć. Pokroić w dużą kostkę. Gdy dynia będzie na wpół miękka dodać ziemniaka. Doprawić do smaku solą.Gotować zupę do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyjąć por i listki laurowe a całą resztę zmiksować na gładko blenderem. Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce i dodać do kremu. Wymieszać.
Na suchej patelni uprażyć sezam. Na talerz wylać krem, dodać jogurt i posypać sezamem.
Smecznego!
Komentarze