Lekki malinowiec

5 (147 ocen)

Delikatne, orzeźwiające ciasto

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj
    3/4 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenie
    1 tabliczka białej czekolady
    1 budyń waniliowy

    masa:
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru kryształu
    1 łyżka cukru pudru
    1,5 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
    0,3 litra śmietany 30%

    dodatkowo:
    1 galaretka, u mnie truskawkowa
    20 dkg malin

    do nasączenia:
    szklanka słabej herbaty z cytryną i kieliszkiem wódki
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Lekki malinowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, budyniem i posiekaną czekoladą. Masę wylać na blaszkę 20x35 i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.
  • 2. Żelatynę zalać mlekiem, a gdy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z gorącą żelatyną. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować na małych obrotach z zimnym budyniem.
  • Biszkopt przełożony masą i malinami 3. Spodnią część biszkopta nasączyć i rozsmarować cienką warstwę masy. Ułożyć maliny.
  • Przełożony biszkopt 4. Na maliny wyłożyć resztę masy, przykryć drugą częścią biszkopta. Nasączyć. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego :)

Porady

Do ciasta można wykorzystać też inne miękkie owoce np.: truskawki, jagody, brzoskwinie z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Masa budyniowa Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować