Lekki, pyszny obiad przygotowałam z mrożonych kostek z filetów mintaja. Zazwyczaj się je panieruje, prawda? Dziś jednak poszłam w całkiem innym kierunku, postawiłam na rybę duszoną w lekkim sosie z cytryną, ziołami i oliwą.Pycha, polecam!
Lekki mintaj z miętą, koperkiem i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Kostki wyjmuję z opakowania, rozkładam pojedynczo na talerzu i zostawiam na 20 minut, powinny się lekko rozmrozić. Po tym czasie zlewam wodę z talerz, a kostki oprószam z obu stron solą ziołową i pieprzem. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojony w plasterki czosnek i smażę 2 minuty - nie powinien się zrumienić. Dokładam rybę, smażę razem 5 minut ( w tym czasie ryba puści wodę i ta w dużej części odparuje). Przekładam ostrożnie kostki na drugą stronę. Wyciskam na patelnię sok z połowy cytryny, dokładam listki mięty i gałązki koperku, przykrywam patelnię i smażę kolejne 5 minut. Na koniec dodaję masło i podgrzewam jeszcze chwile, by się rozpuściło.
Przepis autorski.
Komentarze