Lekki mintaj z miętą, koperkiem i cytryną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekki, pyszny obiad przygotowałam z mrożonych kostek z filetów mintaja. Zazwyczaj się je panieruje, prawda? Dziś jednak poszłam w całkiem innym kierunku, postawiłam na rybę duszoną w lekkim sosie z cytryną, ziołami i oliwą.Pycha, polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    kilka kostek z fletów mintaja (mrożonych)
    1 cytryna
    kilka listków świeżej mięty
    2 gałązki świeżego koperku
    2 ząbki czosnku
    sól ziołowa
    świeżo mielony czarny pieprz
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Lekki mintaj z miętą, koperkiem i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Kostki wyjmuję z opakowania, rozkładam pojedynczo na talerzu i zostawiam na 20 minut, powinny się lekko rozmrozić. Po tym czasie zlewam wodę z talerz, a kostki oprószam z obu stron solą ziołową i pieprzem. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojony w plasterki czosnek i smażę 2 minuty - nie powinien się zrumienić. Dokładam rybę, smażę razem 5 minut ( w tym czasie ryba puści wodę i ta w dużej części odparuje). Przekładam ostrożnie kostki na drugą stronę. Wyciskam na patelnię sok z połowy cytryny, dokładam listki mięty i gałązki koperku, przykrywam patelnię i smażę kolejne 5 minut. Na koniec dodaję masło i podgrzewam jeszcze chwile, by się rozpuściło.
    Przepis autorski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować