Lekkie ciasto z owocami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto żółtka ubić z cukrem. Dodać olej i śmietanę - zmiksować. Partiami dodać obie mąki i proszek do pieczenia, stale miksując. Przygotowane ciasto przełożyć do blachy (42 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 20 min (180 st. C).
2.Na piankę schłodzone białka ubić ze szczyptą soli. Nadal ubijając, partiami wsypać cukier i proszek budyniowy. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch pokryć połową pianki.
3.Na piankę wyłożyć brzoskwinie (pokrojone wg uznania) i truskawki.
4.Owoce pokryć pozostałą pianką.
5.Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 20 min (180 st. C).
Porady
Do przygotowania ciasta można użyć owoców świeżych, mrożonych lub z kompotu.
Komentarze