Lekkie ciasto z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić i przekroić na pół.
2.Galaretkę pastelową pinacolada rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy aby lekko stężała. Po ty czasie miksujemy śmietanę na sztywno i powoli wlewamy galaretkę dalej miksując.
Połową kremu smarujemy dół biszkopta, przykrywamy drugą częścią biszkopta i resztę kremu smarujemy. Wkładamy do lodówki aby dobrze stężało.
Winogrona myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i układamy na kremie.
Rubinową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na winogrona. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Porady
Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się przekroi.
Możemy użyć ulubionych smaków galaretek lub innych owoców.
Komentarze