Lekko wilgotny chleb ziemniaczany

5 (1 ocen)

  • 2 godz.

Do tego chleba miałam kilka podejść i zawsze coś mi nie pasowało, zmieniałam proporcje i piekłam od nowa. Wreszcie jestem zadowolona i z czystym sumieniem mogę Wam podać przepis, piekłam go już dwukrotnie i wychodzi bez zarzutu. Miękisz sprężysty i pięknie wyrasta, skórka rumiana i chrupiąca, dodate

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na dwie średnie keksówki:


    1/2 kg mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    25 dag ugotowanych ziemniaków
    1 jajo
    3 dag świeżych drożdży
    2 łyżki masła, ( roztopionego)
    1 łyżeczka cukru
    1 i 1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Lekko wilgotny chleb ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W mleku rozetrzeć drożdże z cukrem, pozostawić na 10-15 minut, aby drożdże rozpoczęły fermentację.

    2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, ziemniaki w postaci pure, ( ja swoje rozgniotłam widelcem), jajo i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut do połączenia się składników. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią do żywności i odstawiamy na ok. 60-90 minut aby podwoiło swoją objętość.

    3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, napełniamy je do połowy, odstawiamy na 1 godzinę, aby ciasto wypełniło formę.

    4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia 60 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować