Leśna pianka

0 (0 ocen)

Delikatna, puchata na miękkim biszkopcie. Bardzo dobrze pasują tu borówki. Lekkie ciasto na lato.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek, osobno białka i żółtka, w temp. pokojowej
    1/2 szkl. cukru pudru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Pianka:
    600 g słodkiej śmietanki
    200 g białej czekolady
    1 galaretka owoce leśne
    2 blaty żelatyny
    200 g borówki amerykańskiej

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Pianka

Leśna pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubij z cukrem nz sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Blaszkę o rozm. 35x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier.
  • 2. Do garnuszka wlej śmietankę i zagotuj, zestaw i wrzuć połamaną na kawałki czekoladę. Poczekaj trochę aby się rozpuściła, zamieszaj. Można ją przygotować poprzedniego dnia, wstawić do loodówki a ubić następnego. Albo tak jak ja zrobiłam - przelać do plastykowego pudełka, wstawić na 1 godzinę do zamrażarki i wtedy taką bardzo schłodzoną ubić. Bo najważniejsze, żeby była bardzo mocno schłodzona. W misce namocz w zimnej wodzie blaty żelatyny. Po 5 minutach wylej wodę i zalej żelatynę 1 łyżką gorącej wody, wymieszaj aż się rozpuści. Wstaw do lodówki na chwilę, by się schłodziła.
  • 3. Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do lekkiego stężenia. Do ubitej śmietany dodawaj stopniowo, ciągle ubijając, tężejącą galaretkę. Potem dodaj schłodzoną żelatynę. Wymieszaj porządnie.
  • Spięty papier w blaszce 4. Tę samą blaszkę, w której pieczony był biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia, rogi można spiąć spinaczem, by papier uformował się w prostokąt.
  • Pianka z borówkami 5. Do blaszki włóż biszkopt i nasącz go ponczem. Wyłóż 3/4 pianki, nałóż borówki (umyte i osuszone), przykryj resztą pianki, wyrównaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Galaretka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować