Leśne śledzie

4.99 (143 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na śledzie jakie królowały w tym roku u mnie na świątecznym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - śledzie matjasy - 500 g
    - pieczarki* - 500 g
    - cebula - 2 duże szt
    - koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek
    - ketchup pikantny - 2 łyżki
    - sól, pieprz
    - olej - 1 łyżeczka
    - natka pietruszki - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.99 (143 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ketchupy

Leśne śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • --- 1. Cebulę obieramy i kroimy w połksiężyce. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju smażymy w/w składniki.
  • --- 2. Gdy będą już gotowe, dodajemy koncentrat, ketchup oraz sól i pieprz. Wymieszaną masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • --- 3. Śledzie matjasy zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po zalecanym czasie śledzie kroimy według uznania- u mnie w paseczki.
  • --- 4. Do zimnej masy opcjonalnie można dodać posiekaną natkę pietruszki. W naczyniu (najlepiej przezroczystym) układamy warstwowo składniki - śledzie, masa pieczarkowo-pomidorowa, śledzie etc.
  • --- 5. Gotową przystawkę odstawiamy do lodówki na min. 1 h do lodówki. Smacznego:)

Porady

zamiast pieczarek można użyć leśnych grzybów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować